Fuldkornsboller med havregrød og bageenzymer og tørgær
Let
Havregrød har længe været en klassiker hos de danske børnefamilier. Det er der flere årsager til. Den første er at det nemt at lave ; den anden er at de fleste børn kan lide det ; den tredje er at det langtidsmættende og den sidste er at det er billigt. Havregrød er derudover en god måde at få gang i forbrændingen på, indeholder flere vigtige mineraler og vitaminer og en del essentielle sunde fedtsyrer. 

Fordelen ved at tilsætte havregrød til bollerne er, at de dels bliver mere grove men også, at havregrøden er med til at holde bollen lidt mere fugtig syndes jeg.

Del denne opskrift

Kategori: Boller og andet brød

Ingredienser

Til 37 Dusin(e)

Dejen

400 g Intergrale (Hvedemel med fuldkorn)
1400 g Manitoba
45 g Tørgær
45 g Bageenzym
45 g Sukker
30 g Salt
600 g Vand
3 stk Æg
1 Portion Havregrød
100 g Rapsolie

Havregrød

100 g Havregryn
450 g Vand

Fuldkornsboller med havregrød og bageenzymer og tørgær fremgangsmåde

Fremgangsmåde på havregrød:

Kom havregryn, vand og salt i en tykbundet gryde. Bring grøden i kog ved jævn varme og under omrøring. Kog grøden ved svag varme, stadig under omrøring i ca. 5 min. - til grøden har en passende konsistens. Afkøl grøden til den er håndvarm ca. 37°C.

- - -

Fremgangsmåde på dejen

Bland alle de tørre ting sammen.

Opløs havregrøden i det lunkne vand, og bland det godt, herefter tilsætter du æg samt olie. 

Tilsæt vand blandingen til de tørre ingredienser, når jeg arbejder med denne dej, er den blød men heller ikke flydende den skal kunne holde formen når du sætter bollerne senere.

Dejen æltes indtil den slipper kanterne på skålen, cirka 10 til 15 minutter – brug evt. en røremaskine. Det er muligt at der skal tilsættes lidt ekstra mel, men prøv dig frem, dejen er bedst når den er fløjs blød.

Lad dejen hvile overdækket i 20 minutter.

Del dejen i dejstykker på ca. 90 g pr stk. og tril dem til boller.

Sæt bollerne på en til to bageplader med bagepapir og lad dem  hæve tildækket i 60 minutter på et lunt sted, evt. over en skål med varmt vand fra vandhanen.

Bollerne kan med fordel pensles med sammenpisket æg inden de sættes til den sidste hævning.

Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 220 °C (varmluft 200 °C) på midterste rille i ca. 15 til 20 minutter. Bollerne er færdigbagte når de lyder hule, hvis du banker forsigtigt på dem.

Lad bollerne køle af på en bagerist.

Opskrift noter

Bageenzymer giver dig brød og boller som hos bageren!

Ved at tilsætte bageenzym får du et bagværk der er meget mere let og luftig, tyndere skorpe, brødet får en flottere farve ved afbagning, og holdbarheden forlænges.

Der tilsættes 1-2% Bage Enzymer til melmængden, altså hvis du bruger 1 kg mel til en dej, skal der tilsættes 10 til 20 gram Enzym.

Bage Enzymer kan tilsættes alle brød-deje, men der findes opskrifter der er opbygget omkring brugen af Enzym.
 
Hvad er Bage Enzymer?
Enzymer findes alle steder – både i din krop helt naturligt, men også i vaskepulver og det er selvfølgeligt ikke de samme slags enzymer. Enzymer kan altså være rigtigt mange forskellige ting, men fælles for dem er, at de er biomolekyler der forøger hastigheden af kemiske reaktioner – som f.eks. også sker når brød hæver.
 
Populært sagt, giver Bage Enzymer gærdejen noget at arbejde med! Ved afbagning “forsvinder” Enzymerne, da de kun reagerer ved temperaturer op til omkring 60ºC. Der er altså ingen Enzymer tilbage i det færdige brød.
 
 
Populært sagt, giver Bage Enzymer gærdejen noget at arbejde med! Ved afbagning “forsvinder” Enzymerne, da de kun reagerer ved temperaturer op til omkring max. 60ºC. Der er altså ingen enzymer tilbage i det færdige brød.

Næringsindhold

Per portion

Kcal:0
Kj: 0
Fibre (g): 0
Salt (g): 0
Kulhydrater: 0
Sukker (g): 0
Fedt: 0
Mættet fedt (g): 0
Kolesterol: 0
Proteiner: 0

Vær den første til at poste en anmeldelse

Del denne opskrift