Estragoneddike klassisk (85 )
Generelt er der ikke noget som ting der er hjemmelavet, og der er altså ikke noget som hjemmelavet kryddereddike i køkkenet, og estragoneddike er en af dem, som jeg helst ikke vil undvære. Som med de fleste andre eddiker er estragoneddike utrolig nem at lave. Indsatsen er lav og udbyttet højt. Men lige så mange mennesker vi er lige så mange måder er der at lave dem på, den her er en af mine, den fås også i en udgave med skalotteløg, men nu er det den rene estragoneddike jeg vil lave her.
Kryddereddiker til køkkenet
Jeg er virkelig begejstret for estragoneddike - den tilføjer en fantastisk smag og let syrlighed til salater, dressinger, fiskeretter og hvor som helst, hvor jeg ønsker at forbedre smagsoplevelsen. Kryddereddiker spiller en afgørende rolle i at afbalancere retternes smag, og de kan virkelig gøre forskellen mellem en almindelig ret og en ekstraordinær smagsoplevelse.
Estragoneddike er ikke kun lækker i smagen, den er også utrolig smuk at have stående. Jeg personligt foretrækker at lave den kun med estragon, den grønne farve fra estragonkrydderurten skaber en visuel fornøjelse.
I begyndelsen bevares den klare grønne farve af estragonen i eddiken, men langsomt over tid får den en mere dyb grøn nuance, der også er charmerende.
En af de ting, jeg elsker ved denne kryddereddike, er, at du har mulighed for at enten si og filtrere den efter en måneds tid, allerhelst 12 måneder, eller lade estragonkvistene forblive i eddiken. Personligt foretrækker jeg at lade kvistene blive, da eddiken fungerer som et naturligt konserveringsmiddel, der holder estragonen frisk i op til et år - lige indtil næste sommer, hvor jeg kan lave en ny omgang. Endelig en opskrift hvor du ikke skal bruge atamon.
For mig ser kryddereddiken meget mere indbydende og hyggelig ud med krydderurterne svøbt i den. Og det bedste er, at den også er en fantastisk gaveidé som værtindegave! Jeg elsker at præsentere min hjemmelavede estragoneddike i en smuk flaske og binde et elegant bånd om halsen, måske med en frisk eller tørret estragonkvist som en fin dekoration. Det er virkelig en gave, der viser omtanke og kærlighed til madlavning og smagsoplevelser.
Opskriften finder du nednefor
Kategori: | Sur Syltning Essenser, saucer og olie |
Ingredienser
Eddiken
1 1/2 L Lagereddike (den klare / hvid) |
200 g Estragonstilke |
Estragoneddike klassisk fremgangsmåde
Klip estragonkvistene i mindre stykker og læg dem i en flaske, som du har låg eller hældetud til.
Hæld til sidst den klare eddike på. Jeg har skrevet ca. 1,5 Liter, men du skal blot hælde på, så flasken er fuld, og estragonkvistene er dækkede.
Lad eddiken trække i 2 til 3 måneder, men den bliver nu ikke ringere af at stå længere og gerne op til 12 måneders tid – bare på køkkenbordet eller i et sydvendt vindue gerne med masser af sol.
Herefter kan du enten si kvistene fra eller lade dem blive i eddiken – se ovenfor. Du kan begynde at bruge af eddiken allerede en uge efter, du har lavet den.
Opskrift noter
Du kan vælge at bruge glasflasker eller som jeg gør tomme skyllede sodavandsflasker, det gør det nemt at få indholdet ud af flaskerne igen da de blot kan skæres op og herefter kasseres.
Hvis du vil være smart og lave små flasker til værtindegaver eller blot bare at give en flaske væk, vil jeg varmt anbefale disse flasker.
Du kan hvis du påtænker at lave Bearnaise Essens af eddiken, også tilsætte skalotteløg, hvis du påtænsker det er det nok med ca. 200 g. skalotteløg.
Flaskerne på billedet indeholder dog kun estragon og det er den frannske udgave, som jeg ikke har haft problemer med at dyreke gennem snart 25 år.
Flaskerne er på 100ml.
https://www.glaeserundflaschen.de/marasca-100-ml-pp-31-5?c=82
Og så køber jeg disse låg derindeholder en dråbedrypper så man ikke skal stå og passe på.
https://www.glaeserundflaschen.de/pp-31-5-gold-kunststoff-mit-ausgiesser-und-originalitaetsring
Næringsindhold
Per portion
Kcal: | 0 |
Kj: | 0 |
Fibre (g): | 0 |
Salt (g): | 0 |
Kulhydrater: | 0 |
Sukker (g): | 0 |
Fedt: | 0 |
Mættet fedt (g): | 0 |
Kolesterol: | 0 |
Proteiner: | 0 |