Tomatmarmelade (87 )
Kært barn kan have mange navne, jeg gik for så vidt at lave Tomat Marmelade, man det endte med at blive som Tomat Ketchup men jeg kalder det nu Tomat Marmelade da det har konsistens derefter, min mor er ikke blevet gode venner med skræl fra æbler og tomat med mere, så alt skal blendes eller skræl skal fjernes, så jeg endte med at blende det hele, for så kan hun forsat være med, og der sidder meget smag i skrællen på tomater.
Og så undgår jeg også mad spild på den måde, så det er ren win win situation, den her Tomat Marmelade gør sig godt på ostemaden eller til en blåskimmelost, eller i en god sandwich eller til din bøf i burgeren, så den er universiel og kan anvendes en del forskellige steder.
Skulle du få lysten til at koge de grønnestilke med, så vil jeg blot informere dig om, at de er meget giftige, så det er altså FORBUDT selvom det er fristende.
I den nuværende sæson er tomaterne i deres es, fyldt med smag, der balancerer sødme og syrlighed. På denne tid er drivhusene typisk overfyldte med tomater, der kan være udfordrende at spise op i en fart.
Her præsentere jeg dig for en opskrift på en lækker rød tomatmarmelade, der virkelig eksploderer med umami-smag og er fyldt med dybde takket være de saftige, røde tomater. For at afbalancere sødmen og tilføje en let krydret nuance har jeg tilføjet en smule frisk rosmarin og timian samt chili, der giver marmeladen karakter. Hvilken art Timian du anvender kommer helt op til hvad du kan få fat på, jeg har brugt den gængse type dvs. den almindelige, men du kan også få Citron Timian.
Denne tomatmarmelade er en skøn følgesvend til ostebordet eller tapas-anretningen, den smager fortrinligt på et stykke brød, som topping til en ostemad eller endda bare sammen med kiks. Hvis du ønsker at give marmeladen en chutneyagtig kant, kan du med fordel tilføje lidt mere chili i opskriften. Men pas på.
Kategori: | Sur Syltning Sød syltning Essenser, saucer og olie |
Ingredienser
Tomatmarmelade
2000 g Tomater (alm store tomater, cocktail tomater) eller hvad nu du kan få fat på |
1200 g Sukker (melis) |
4 tsk Rød marmelit |
4 kviste Frisk rosmarin |
4 kviste Frisk Timian |
1 1/2 tsk Middelhavssalt |
2 stk Chili (mellem stærk styrke 5) |
2 stk Vaniljestænger |
400 g Æblecidereddike |
Tomatmarmelade fremgangsmåde
Hak dine tomater groft og fjern stilk og blomst fra dem. Skær dem derefter i små tern.
Kom de hakkede tomater i en stor gryde sammen med sukker (gem en spiseskefuld sukker til melatin, hvis nødvendigt).
Hvis du ønsker en ekstra smag dimension, kan du tilføje en vaniljestang. Skær stangen på langs og skrap kornene ud og tilsæt dem sammen med stangen til gryden.
Bring blandingen i kog og lad den simre under låg i ca. 1 time. Rør lejlighedsvis, især mod slutningen af tiden.
Fjern vaniljestangen, hvis du brugte en, og tilsæt æblecider eddike, friske krydderurter (f.eks. rosmarin og timian, jeg bandt dem sammen med en madsnor) og salt.
Kog blandingen yderligere i ca. ½ time uden låg, stadig ved jævn varme. Rør regelmæssigt for at forhindre, at marmeladen brænder på.
Hvis du ønsker at bruge melatin, rør det sammen med den gemte spiseskefuld sukker og tilsæt det i gryden. Kog i yderligere 5 minutter for at tykne marmeladen.
Smag på marmeladen og juster sødme, syre eller krydderurter efter behov, da tomaters smag kan variere.
Hvis du ønsker at konservere marmeladen, kan du tilføje Atamon i henhold til producentens anvisninger.
Hæld den færdige tomatmarmelade i skoldede glas og lad den køle af.
Opbevar dine tomatmarmeladeglas på køl og server dem sammen med modnet gul ost, skimmelost eller som en tilbehør til karryretter og meget mere.
Næringsindhold
Per portion
Kcal: | 0 |
Kj: | 0 |
Fibre (g): | 0 |
Salt (g): | 0 |
Kulhydrater: | 0 |
Sukker (g): | 0 |
Fedt: | 0 |
Mættet fedt (g): | 0 |
Kolesterol: | 0 |
Proteiner: | 0 |