Kogning af tørrede bønner (49 )
Kategori: | Ris og Bulgur og Bønner |
Ingredienser
Bønner / kikærter
300 g Tørrede bønner eller kikærter |
3 L Vand |
Smagsgivere
1 stk Løg (mellemstort) |
2 fed Hvidløg |
2 stk Laurbærblade |
1 tsk Tørret Timian |
2 stk Chili (Styrke 5) |
1 spsk Olivenolie |
1 tsk Salt efter smag |
Kogning af tørrede bønner fremgangsmåde
DAG 1: Iblødsætning
Tjek dine bønner eller kikærter og sorter ødelagte bønner og eventuelle fremmedelementer fra.
Put bønnerne eller kikærterne i en skål eller gryde med låg og dæk dem med rigeligt vand. Tilsæt salt og lad bønnerne/kikærterne stå i vandet i 12 timer. Undervejs udskifter jeg vandet 3 til 4 gange, og skyller bønnerne eller Kikærterne under rindende vand, mellem udskiftningen af vandet.
Se Tip #1 længere nede på siden.
DAG 2: Kogning af bønner eller kikærter
Hæld udblødningsvandet fra bønnerne/kikærterne og skyl dem under rindende vand et øjeblik.
Put bønnerne/kikærterne i en gryde og hæld rigeligt friskt vand på. Put alle smagsgiverne op i gryden.
Se Tip #2 længere nede på side.
Bring gryden i kog. Når gryden er i kog skruer du ned for varmen så vandet kun netop simre. Kog bønnerne eller kikærterne under låg i ca. den tid der er angivet på din emballage, men husk at holde godt øje. Mangler bønnerne vand undervejs tilsætter du mere sådan at bønnerne hele tiden er dækket af vand.
Som udgangspunkt skal Kidneybønner koge i ca. 1 time, mens kikærter skal koges i 1,5 time.
Se Tip #3 længere nede på siden.
Når bønnerne har nået det stadie hvor de er næsten møre er det tid til at tilsmage kogelagen med salt og lidt olivenolie samt eventuelt yderligere krydderier. Smag på kogelagen til du synes den smager dejligt. Når den smager godt vil dine bønner også komme til at smage godt.
Opskrift noter
TIP #1:
Udblødningen kan godt foregå i stuetemperatur så længe det ikke er for varmt. Er det meget varmt er det bedst at stille skålen i køleskabet.
TIP #2:
Det er ikke farligt at smage på kogelagen.
Kog bønnerne/kikærterne helt møre i kogelagen og lad dem herefter stå i kogelagen, mens den køler ned. Jeg anbefaler at lade bønnerne stå i mindst 45 minutter og meget gerne længere.
TIP #3:
Husk kun at tilsætte en lille bitte smule salt på dette tidspunkt.
Næringsindhold
Per portion
Kcal: | 0 |
Kj: | 0 |
Fibre (g): | 0 |
Salt (g): | 0 |
Kulhydrater: | 0 |
Sukker (g): | 0 |
Fedt: | 0 |
Mættet fedt (g): | 0 |
Kolesterol: | 0 |
Proteiner: | 0 |