Worcestershire Sauce Engelsk sauce
Ret svær

Er du, ligesom mig, helt vild med engelsk sauce? Denne krydrede klassiker rummer en kompleks blanding af smage, der tilsammen skaber en dyb umami-oplevelse. Men hvor stammer den egentlig fra? Selvom navnet kunne antyde, at saucen er dansk, har den faktisk sine rødder i England.

Engelsk sauce, eller Worcestershire sauce, blev udviklet i 1800-tallet af britiske kolonister, som tog smagsindtryk fra Østen med hjem. Hovedingredienserne som eddike, Tamarind, hvidløg og diverse krydderier blev kombineret for at skabe en sauce, der kunne tilføje dybde og kompleksitet til enhver ret. Den mest kendte variant er uden tvivl Lea & Perrins Worcestershire Sauce, som har været produceret i byen Worcester siden 1837. Saucen er kendt for sin unikke smag, der udvikles gennem en toårig lagringsproces.

Min opskrift her er meget tæt på den originale Lea & Perrins Worcestershire Sauce, selvom der er enkelte små forskelle. Så lad os komme i gang med opskriften!

Del denne opskrift

Kategori: Essenser, saucer og olie

Ingredienser

Til 2 Servering(er)

Worcestershire Sauce

500 g Æble eddike
4 fed Hvidløg
120 g Skalotteløg
30 g Ansjosfiletter (kan somme tider fås liggende i olie)
60 g Honning
60 g Rørsukker melasse
60 g Tamarind pasta
2 tsk Chili pulver
1 tsk Stødte Nelliker

Worcestershire Sauce Engelsk sauce fremgangsmåde

  1. Ingredienser i gryden:
    Tilsæt æbleeddike, pillede og hakkede skalotteløg, fint hakket hvidløg, Ansjos filetter, rørsukker eller melasse, Tamarind pasta, chilipulver, stødte nelliker og honning i en gryde.

  2. Blend ingredienserne:
    Brug en stavblender til at bearbejde alle ingredienserne i gryden, indtil blandingen er fin og tæt på en pasta. For et endnu finere resultat kan du bruge en blender til en røremaskine, da disse ofte har en kraftigere motor, som kan give en endnu glattere konsistens..

  3. Opvarmning og simring:
    Opvarm saucen ved medium varme (ca. trin 7), indtil den begynder at koge. Reducer derefter varmen til lav (trin 3) og lad saucen simre i 15 minutter, mens du rører regelmæssigt. Mit komfur har 9 trin.

  4. Valg af metode til bearbejdning:

    • Metode 1 (den originale):
      Fjern gryden fra varmen, og hæld væsken gennem et filter (som en stofble) placeret i en tragt over en kande. Lad væsken dræne i cirka en time. Rør let i den resterende pasta for at få al væsken igennem. Når pastaen er tyk og afkølet, kan den hældes på en flaske til opbevaring. Tilsæt 3 teskefulde af pastaen tilbage i væsken, og hæld derefter saucen på rengjorte, skoldede flasker. Opbevar flaskerne på et mørkt og køligt sted – ikke i køleskabet.

    • Metode 2 (den nemme):
      Hvis filtrering ikke er din stil, kan du hælde hele saucen direkte på rengjorte, skoldede flasker uden at filtrere. Dette bevarer alle de rige smagsstoffer fra ingredienserne. Opbevar flaskerne på et mørkt og køligt sted – ikke i køleskabet.

  5. Modning:
    Uanset hvilken metode du vælger, bør Worcestershire saucen stå og modne i mindst 2 måneder, så smagen kan udvikle sig. For den bedste smag, lad den modne i op til 18 måneder, hvis du kan vente så længe.

Opskrift noter

Hvis du er til metode 1 så gem den resterende pasta for at tilføje til evt. supper, gryderetter eller til bug i en bøfsauce.

Næringsindhold

Portionsstørrelse Næringsfakta er pr. 100g diæt Vegatar glutenfri laktosefri

Per portion

Kcal:93 kcal
Kj: 390 Kj
Fibre (g): 1.07g
Salt (g): 141.3mg
Kulhydrater: 19.2g
Sukker (g): 16.5g
Fedt: 0.49g
Mættet fedt (g): 0.12g
Kolesterol: 2.1mg
Proteiner: 1.74g

Vær den første til at poste en anmeldelse

Del denne opskrift