Hvedeknopper
Let
Og jeg elsker duften og smagen af Kardemomme, jeg får næsten lyst til at synge Boller op og Boller ned i min mave, skønt at den sang intet har at gøre med Storebede dag. Men jeg elsker den her dag på året hvor man sidder sammen eller bare alene. Og vi er jo mange her i 2020 som holder sammen hver for sig, for at huske på at holde afstand for at beskytte de svage i samfundet.
 
Men for at vende tilbage til hvorfor vi spiser varme hveder, og den gode traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
 
 
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
 
 
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.

Del denne opskrift

Kategori: Boller og andet brød

Ingredienser

Til 1 Batch(er)

Dejen

2 tsk Kardemomme
500 g Manitoba
8 g Salt
15 g Sukker
50 g Gær
300 g Vand
1 stk Æg

Hvedeknopper fremgangsmåde

Gæren smuldres i fadet eller skålen og udrøres med lunkent vand (35 °C). Salt og sukker tilsættes, ægget piskes let samme (evt. med piskeris) og blandes i gær blandingen tilsæt Kardemomme, melet tilsættes og dejen æltes - brug meget gerne en røremaskine og lad dejen ælte 5 til 10 minutter, det er vigtigt at der ikke tilsættes mere mel end absolut nødvendigt, hvis hvedeknopperne skal blive luftige.

Når dejen er blank og smidig, dækkes den med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 30 minutter.

Derefter slås dejen ned og formes til 30 lige store boller ca. vægt på 90 g. pr. stk. Disse lægges i enten en bradepande der måler ca. 25 cm x 20 cm der kan også bruges 2 sandkageforme. Det er vigtigt at siderne på bradepanden er høje da bollerne hæver meget.

For at hvedeknopperne skal blive ekstra luftige, kan efterhævningen foregå over damp, dette gøres således en stor skål eller gryde placeres i vasken og er der varmt vand i denne beholder. 

MÅ IKKE VÆRE KOGENDE sæt derefter pladen med hvedeknopperne over gryden eller skålen, og på denne måde hæver de nemt.

Det anbefales at pensle dem med vand inden de sættes til efterhævning, da de ellers kan falde sammen efter endt hævning.


Hvedeknopperne skal efterhæve i 15 til 30 minutter.

Og sættes i en varm ovn på 225 °C i 15 til 20 minutter, hvedeknopperne skal kun brunes ganske lidt og de må ikke danne skorpe.

Du kan høre om de er færdige ved at banke på dem, lyder det hult når du banker på dem så er de færdige.

Velbekomme.

Opskrift noter

Skær hvederne over på midten, og rist dem på begge sider, enten i ovnen eller på brødristeren, inden de spises lune med smør.
 
Mums og velbekommen 

Næringsindhold

Per portion

Kcal:0
Kj: 0
Fibre (g): 0
Salt (g): 0
Kulhydrater: 0
Sukker (g): 0
Fedt: 0
Mættet fedt (g): 0
Kolesterol: 0
Proteiner: 0

Vær den første til at poste en anmeldelse

Del denne opskrift