Chokolade bamseboller(Fremhævet kok Henrik Larsen) (83 )
Fordelen ved at tilsætte havregrød til bollerne er, at de dels bliver mere grove men også, at havregrøden er med til at holde bollen lidt mere fugtig syndes jeg.
Kategori: | Boller og andet brød |
Ingredienser
Dejen
1600 g Manitoba |
50 g Tørgær |
45 g Bageenzym |
45 g Sukker |
300 g Callebaut Chokolade mørk (811) |
35 g Salt |
500 g Vand |
4 stk Æg (mellem størrelse) |
1 Portion Havregrød |
200 g Smør Lurpak (folie indpakket) |
12 g Kardemomme (2 spsk) |
Havregrød
150 g Havregryn |
450 g Vand |
Chokolade bamseboller fremgangsmåde
Fremgangsmåde på havregrød:
Kom havregryn, og vand i en tykbundet gryde. Bring grøden i kog ved jævn varme og under omrøring. Kog grøden ved svag varme, stadig under omrøring i ca. 5 min. - til grøden har en passende konsistens. Afkøl grøden til den er håndvarm ca. 37°C.
- - -
Fremgangsmåde på dejen
Bland alle de tørre ting sammen.
Opløs havregrøden i det lunkne vand, og bland det godt, herefter tilsætter du alle æg samt smeltet smør.
Tilsæt vand blandingen til de tørre ingredienser, når jeg arbejder med denne dej, er den blød men heller ikke flydende, den skal kunne holde formen når du sætter bollerne senere.
Dejen æltes indtil den slipper kanterne på skålen, cirka 10 til 15 minutter – brug evt. en røremaskine. Det er muligt at der skal tilsættes lidt ekstra mel, men prøv dig frem, dejen er bedst når den er fløjs blød dvs. let klistret.
Lad dejen hvile overdækket i 30 minutter.
Del dejen i dejstykker på ca. 75 gram pr. stk. og tril dem til boller. I stedet for at drysse mel på bordet, kommer jeg ca. 2 spsk. rapsolie på bordet, det gør det nemmere at trille bollerne på den måde. Hvis du hele tiden sørger for at dine hænder er fedtet af olie så klistre dejen ikke til dine hænder, og du får en flot bolle lige som mine er det.
Der bliver ca. 50 boller.
Sæt bollerne på to bageplader med bagepapir sæt 25 boller på hver bageplade og lad dem hæve tildækket i 30 minutter på et lunt sted, evt. over en skål med varmt vand fra vandhanen.
Bollerne kan pensles med sammenpisket æg eller smeltet smør, inden de sættes til den sidste hævning. Man kan risikere at stikke bollerne hvis man pensler dem efter hævningen, og derved falder de sammen og man får ikke udnyttelse af den flotte hævning.
Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 220 °C (varmluft 200 °C) på midterste rille i ca. 18 til 20 minutter. Bollerne er færdigbagte når de lyder hule, hvis du banker forsigtigt på dem.
Lad bollerne køle af på en bagerist. Serveres evt. med smør og syltetøj eller måske Nutella eller hjemmelavet nøddecreme alt efter hvad man ønsker.
Opskrift noter
Enzymer findes alle steder – både i din krop helt naturligt, men også i vaskepulver og det er selvfølgeligt ikke de samme slags enzymer. Enzymer kan altså være rigtigt mange forskellige ting, men fælles for dem er, at de er biomolekyler der forøger hastigheden af kemiske reaktioner – som f.eks. også sker når brød hæver.
Næringsindhold
Portionsstørrelse 100 Vegatar laktosefri
Per portion
Kcal: | 274 kcal |
Kj: | 1155 Kj |
Fibre (g): | 0.7g |
Salt (g): | 1000mg |
Kulhydrater: | 38.8g |
Sukker (g): | 5.3g |
Fedt: | 9g |
Mættet fedt (g): | 5.2g |
Kolesterol: | 0 |
Proteiner: | 8.5g |