Denne artikel er ligesom alle mine andre artikler, hverken betalt eller sponsoreret, artiklen er opstået ud fra den erfaring og vidensudvikling jeg har gjort mig.
At bruge og bage med Bageenzymer er endnu forholdsvis nyt for mig, mit første køb af bageenzymer var i december 2019. Og dermed åbnede der sig en ny verden, men bageenzymer fås i mange udgaver og nogle indeholder ting som jeg i forvejen går en god stor bue udenom. Så mine første bageenzymer indeholdt palmekerneolie / fedt. Og mange andre uhensigtsmæssige tilsætningsstoffer.
Men så stødte jeg på Optimax som er udviklet helt uden antiklumpningsmidler og især palmekerneolie. Dem der står bag Optimax er Grillbutikken.

Hvad er enzymer
Enzymer findes i forvejen i det korn eller rettere det mel vi bager med. Enzymer findes alle vegne og er ikke noget der er farligt på nogen som helst måde, men derimod kan nogle tilsætningsstoffer være skadelige enten for os menneskers kroppe eller måske ligefrem miljøet, og en af disse er blandt andet Palmekerneolie, det vender jeg tilbage til senere i denne artikel, samt i en anden artikel hvor jeg kan vende problematikken ved at anvende palmekerneolie.
Men for at komme tilbage til enzymerne, skal vi tage et kig på hvad enzymer kan gøre for os i vores bagværk.

Hvad gør Bageenzym
Bageenzymer kan gøre vores bagværk blødere og meget mere saftigt, gøre hæve effekten mere ensartet fra brød til brød og fra gang til gang, endvidere kan bageenzymerne gøre at dit brød holder sig friskere i længere tid end som du havde bagt brødet uden bageenzym. Ok indrømmet hvis du spiser det hele hurtigt så kan bageenzymerne ikke hjælpe dig, men holdbarheden på at det virker frisk, gør at brødet kan virke mere frisk over længere tid, og det er endda uden at tilsætte konservering.

Bageenzym er et teknisk hjælpemiddel under bagningen, det kan gøre det nemmere at forme brødet - ja sågar hjælpe på at det er nemmere at rulle ud med en kagerulle eller en rullepind, det er teknisk hjælpemiddel fordi enzymerne går tabt når de når en temperatur på omkring 60°C så efter bagningen er de væk og er dermed ikke længere i brødet.

Hvordan bruger man bageenzymer
Bageenzymer kan simpelthen bruges i næsten alle deje til brød, bageenzymerne fungere ikke for godt til kager, men udmærker sig til almindeligt brød, det kunne f.eks. være til mine juleboller eller mine hveder, man skal tilsætte 1 til 2 % bageenzym i forhold til hvedemelet. Man kan evt. lige blande bageenzymerne sammen med melet inden man påbegynder selve æltningen. For at tage et eksempel på hvor meget man skal bruge - tager vi 800 g hvedemel dertil skal vi bruge 2 % bageenzym, det svare til 16 g bageenzym til de 800 g hvedemel.
 
Kan man smage enzymer
Nej det kan man altså ikke, hverken før eller efter at brødet er bagt, det er jo netop ikke smagsstof man tilsætter, og det giver heller ikke en bdre smag til brødet, men det kan give en længere friskhed af brødet.
 
Hvad er og hvordan fungere Bageenzymer
Bageenzymer gør ikke kun det endelige bagværk bedere af udseenet, men det giver en bedre krumme og kan give det endelig brød en mere fyldig volume, men det er ikke bare det der gør sig anderledes. Den anden dag stod jeg og bagte eller rettere stegte Græske fladbrød - Gyros hedder de, de skal steges på en pande der er spurt ind med lidt fedtstof. Men til de her Gyros havde jeg brugt lig bageenzym, i følge opskriften skulle der ikke bageenzym i dejen, men jeg kom det i fordi jeg har læst mig frem til at hvis der er bageenzym i så kan det vfære noget nemmere at rulle dejen ud. og jo det var ganske enkelt bare en super god spise.